ABN AMRO gaat snijden in zijn zakenbank. Naar verluidt wordt zelfs gesproken over een halvering. 

Dat schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van ingewijden. Een deel van de activiteiten overeind houden zou wel van strategisch belang zijn om grote Nederlandse klanten vast te houden.

De zakenbank houdt zich onder meer bezig met het financieren van de scheepvaart en de energiesector en het begeleiden van overnames en beursgangen.

Deze activiteiten zouden relatief weinig opleveren. Volgens de krant wordt een rendement geëist van 10 tot 13 procent, terwijl de divisie maar 5 procent oplevert.

Bank blijft behouden voor grote klanten

Naar verluidt wil topman Kees van Dijkhuizen een deel van de bank wel behouden voor grotere cliënten in Nederland. Sommige aandeelhouders zouden hebben gezegd de tak maar helemaal af te winden. 

Een woordvoerder van het bedrijf wilde dinsdagochtend geen inhoudelijk commentaar geven.

ABN AMRO kondigde ruim een half jaar geleden al aan zijn zakenbank tegen het licht te houden. Daarbij zou worden bekeken of verschillende onderdelen van de zakenbank nog wel levensvatbaar zijn onder de nieuwe bankenregels van Basel IV.

Woensdag presenteert de bank zijn halfjaarcijfers. Dan zal de bank ook bekendmaken wat er precies met de zakenbank gaat gebeuren.

Dure financieringsconstructie

Het Financieele Dagblad (FD) meldt dinsdag dat het financiële concern ook af wil van een dure financieringsconstructie met Deutsche Bank. Volgens de zakenkrant onderhandelen de banken momenteel over de voorwaarden waartegen een deal over twee vennootschappen, genaamd Simba en Pumbaa Finance, eerder dan gepland kan worden beëindigd.

De zegsman van de bank bevestigt dat de vennootschappen niet meer nodig zijn, maar laat niets los over de voortgang van de gesprekken.

Simba en Pumbaa waren voor ABN AMRO vehikels om financiering op te halen. De vennootschappen leenden geld bij Deutsche Bank.

Een deel daarvan werd weer uitgeleend aan ABN AMRO, de rest werd in Duitse staatsobligaties gestoken. ABN AMRO verwacht dat de afwikkeling geen negatieve effecten heeft op de resultaten. Met Goldman Sachs heeft ABN Amro een vergelijkbare deal. Die loopt aan het eind van dit jaar af.