De Duitse industrie voelt de gevolgen van de wereldwijde handelsspanningen. Volgens het Duitse statistiekbureau namen de fabrieksorders in juni met 4 procent af ten opzichte van een maand eerder.

Dat is de sterkste orderkrimp sinds januari 2017, meldt het statistiekbureau. De daling was ook aanzienlijk sterker dan verwacht, want economen rekenden op een daling van 0,5 procent. 

In mei groeiden de fabrieksorders nog met 2,6 procent. Verschillende Duitse bedrijven, waaronder autoconcern BMW, hebben al gewaarschuwd dat de handelsspanningen de winst kunnen gaan raken.

Met name de buitenlandse orders van Duitse producten zijn in juni stevig afgenomen (4,7 procent). De bestellingen uit landen van de eurozone namen met 2,7 procent af en de orders van elders met bijna 6 procent. De binnenlandse orderontvangst toonde een krimp van 2,8 procent.

Handelsoorlog

Het lijkt er niet op alsof de handelsspanningen in de komende tijd zullen afnemen. Vrijdag zei de Chinese regering 60 miljard dollar aan importheffingen voor Amerikaanse producten in te voeren, als de Verenigde Staten heffingen op Chinese producten uitbreiden.

Eerder in de week werd bekend dat de regering-Trump importheffingen van 25 procent wil invoeren voor Chinese goederen ter waarde van in totaal 200 miljard dollar. Mogelijk worden de heffingen deze week nog aangekondigd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!