PostNL heeft in het tweede kwartaal verlies geleden. Het bedrijf heeft nog altijd veel last van de krimp op de postmarkt en er werden minder kosten bespaard dan voorzien.

"Vanwege het tempo waarmee de postvolumes dalen, is snel politiek ingrijpen nodig om consolidatie mogelijk te maken'', waarschuwt topvrouw Herna Verhagen maandag in een toelichting.

Onder de streep kwam PostNL 1 miljoen euro tekort, waar een jaar eerder nog 29 miljoen euro winst werd gemaakt. Dat de besparingen beperkt zijn gebleven, had te maken met vertraging bij de invoering van nieuwe regels en aanpassingen in het operationele proces.

Verhagen denkt dat de situatie in de tweede helft van het jaar wel iets beter zal zijn, maar toch zullen de besparingen over het hele jaar wat tegenvallen.

Concern bezorgt wel meer pakketjes

De hoeveelheid geadresseerde post lag afgelopen kwartaal bijna 11 procent onder het niveau van een jaar geleden. De totale opbrengsten gingen wel met 2 procent omhoog tot 851 miljoen euro. Er werden immers wel veel meer pakketjes bezorgd.

De krimp op de postmarkt speelt PostNL al langer parten. Vandaar dat al er al een tijd wordt gepraat over bijvoorbeeld een mogelijke fusie met rivaal Sandd. Het kabinet heeft eerder dit jaar gezegd postbedrijven meer ruimte voor samenwerking te willen geven.

Volgens Verhagen is het evenwel nog wachten op meer duidelijkheid over de grenzen waarbinnen consolidatie mag plaatsvinden.

Dochterbedrijven staan in de etalage

PostNL kondigde tevens aan zijn Italiaanse en Duitse dochterbedrijven Nexive en Postcon te gaan verkopen. Het bedrijf wil zich meer op de Benelux richten.

"We zien nog veel kansen in de Benelux'', benadrukt Verhagen. Het is volgens haar beter om tijd en geld te steken in de Benelux en niet te verspreiden over meer landen.

Het afstoten van deze activiteiten heeft wel een flinke impact op de verwachte winst voor heel 2018, omdat de resultaten van de dochterbedrijven dan uit de cijfers zullen wegvallen.

De impact op de ambities voor 2020 wordt geraamd op 25 miljoen euro.