De Nederlandse piloten van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair hebben hun werkgever tot dinsdag de tijd gegeven om met een beter loonbod te komen. Gebeurt dat niet, dan gaan ze staken.

Pilotenvakbond VNV wil nog niet speculeren over wanneer een eventuele werkonderbreking plaats zou vinden.

Het lijkt voor de hand te liggen dat de Nederlandse piloten aansluiten bij hun Ierse, Zweedse en Belgische collega's die op vrijdag het werk neerleggen. Ook de Duitse piloten sluiten zich daar waarschijnlijk bij aan.

Als de Nederlandse piloten daadwerkelijk gaan staken, geven ze dat zeker 12 uur, maar liefst zelfs 24 uur van tevoren aan.

Ryanair staat al langer onder druk van vakbonden. Eind vorig jaar besloot de prijsvechter de bonden voor het eerst officieel te erkennen. Sindsdien is de druk verder toegenomen.

Ierse piloten legden al een aantal keer het werk neer. Ook het cabinepersoneel in België, Italië, Spanje en Portugal staakte eind vorige maand al eens. Hier werden toen ook Nederlandse reizigers door getroffen. De gecoördineerde staking van komende week dreigt veel meer overlast te veroorzaken.

Topman verplaatste al banen naar Polen

Ryanair-topman Michael O'Leary dreigde tegenover zijn personeel al verschillende keren dat hij banen naar Polen zou verplaatsen en deed dit later ook. Het Ierse bedrijf begint nu toch in te binden. In het dispuut met de Ierse piloten stelt Ryanair bemiddeling door een tussenpersoon voor.