De Amerikaanse president Donald Trump meldt zaterdag dat de Verenigde Staten aan de winnende hand zijn in het handelsconflict met China. Volgens Trump is China nu in gesprek met de VS over de handel tussen de landen. 

De uitspraken van de Amerikaanse president zijn opvallend, omdat China vrijdag nog heeft gedreigd om importheffingen in te voeren voor in totaal 60 miljard dollar aan Amerikaanse producten. 

Dit deed het land na dreigementen van Trump. China zegt bij nieuwe heffingen tarieven van 25, 20, 10 of 5 procent op te leggen.

Echter, volgens Trump werkt de strategie van de VS en zal de Amerikaanse markt "dramatisch stijgen als er nieuwe afspraken omtrent de handel zijn gemaakt". 

Landen liggen al lange tijd met elkaar in de clinch

Trump klaagt al langer dat China meer producten in de VS verkoopt dan dat het Amerikaanse producten afneemt. Ook is de Amerikaanse president niet te spreken dat China zijn markt niet verder opengooit en beschuldigt hij China ervan dat het bedrijven dwingt technologieën te delen met Chinese partners.

De onderhandelingen tussen de twee economische grootmachten liggen al weken stil. Ingewijden hebben eerder deze week gezegd dat er achter de schermen gewerkt wordt aan het herstarten van de gesprekken. Volgens Trump zoekt China dus vooral het gesprek op met de VS.