De Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) stopt met een onderzoek naar olie- en gasconcern ExxonMobil rond klimaatverandering.

Daarbij werd onderzocht of ExxonMobil wel correct had gerapporteerd over de eigen reserves en de impact van klimaatverandering op de activiteiten.

De SEC raadt nu aan geen verdere stappen te ondernemen. Het onderzoek werd begin 2016 begonnen met de vraag of ExxonMobil wel de juiste informatie over klimaatverandering met beleggers had gedeeld.

Het Amerikaanse bedrijf zei volledig meegewerkt te hebben aan het onderzoek en meer dan vier miljoen pagina's aan documentatie te hebben verstrekt.

Overigens loopt er ook nog een onderzoek naar ExxonMobil rond deze kwestie bij de autoriteiten in New York en Massachusetts.

ExxonMobil en andere grote olieconcerns hebben onlangs in de VS rechtszaken over klimaatverandering gewonnen. De steden New York, San Francisco en Oakland wilden de bedrijven financieel aansprakelijk stellen voor hun rol in klimaatverandering.

De steden wilden de concerns bijvoorbeeld laten meebetalen aan waterkeringen vanwege de stijgende zeespiegel.