NEW YORK - De Dow-Jonesindex, de belangrijkste graadmeter van de beurs in New York, heeft deze week het zwaarste verlies geleden sinds de nasleep van de terreuraanslagen van 11 september. De index van de dertig meest verhandelde fondsen sloot vrijdag volgens voorlopige cijfers met een verlies van 1,34 porcent op 8683,22 punten. Daarmee is over de gehele week gemeten het verlies van de Dow op zeker 6,5 procent uitgekomen.

Daling van consumentenvertrouwen

Achterdocht over de praktijken van het Amerikaanse bedrijfsleven lijkt de gehele samenleving in zijn greep te krijgen. De boekhoudschandalen van diverse grote ondernemingen vertaalden zich vrijdag in een onverwachte daling van de index van het consumentenvertrouwen.

Zelfs Nasdaq daalt

Zelfs de gunstige kwartaalcijfers van General Electric, een van de grootste concerns ter wereld, en van computerbouwer Dell leidde niet tot een omslag. De Nasdaq, waar de technologiefondsen domineren, leek zich te handhaven. Maar de schermenbeurs eindigde volgens voorlopige cijfers uiteindelijk toch nog met een klein verlies van 0,06 procent op 1373,58 punten.

Het waren vrijdag vooral bedrijven die sterk afhangen van het koopgedrag van consumenten waarvan de fondsen de zwaarste averij opliepen. Zo noteerde Home Depot Inc een verlies van ruim 7 procent, verloor supermarktketen Wal-Mart Stores bijna 2 procent en Coca Cola ruim 4 procent.