Budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair wil in het conflict met haar Ierse piloten een onafhankelijke bemiddelaar inschakelen. De Ierse pilotenvakbond Forsa had dat al eerder voorgesteld en is blij met het idee.

De onderhandelingen tussen Ryanair en haar Ierse vliegpersoneel zitten muurvast. De piloten legden vrijdag voor de vierde keer het werk neer en kondigden ook voor volgende week vrijdag een staking aan.

Het is al de hele zomer en in heel Europa onrustig rond Ryanair. Het personeel wil onder meer doorbetaald krijgen als zij op vakantie gaan. Ook willen ze dat Ryanair het nationale recht hanteert en niet het Ierse, dat minder bescherming biedt.

Afgelopen maand legde ook het cabinepersoneel in België, Portugal en Spanje al het werk neer, waardoor vluchten geschrapt werden. Ook werd een aantal vluchten tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland geannuleerd door een pilotenstaking.

Er komen nog meer stakingen aan. Duitse piloten zullen binnenkort ook staken, al is nog niet bekend wanneer. Nederlandse piloten gaan binnenkort waarschijnlijk ook staken. Zweedse en Belgische piloten leggen 10 augustus het werk neer.