China gaat importheffingen invoeren voor in totaal 60 miljard dollar aan Amerikaanse producten als de Verenigde Staten hun heffingen op Chinese producten uitbreiden.

Dat heeft de regering in Peking vrijdag aangekondigd als reactie op eerdere dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump.

Volgens het Chinese ministerie van Handel zijn die importheffingen een rationele stap en is China wel gedwongen terug te slaan.

China gaat bij de nieuwe heffingen tarieven van 25, 20, 10 of 5 procent opleggen. Die gaan onder meer gelden voor vloeibaar gemaakt aardgas, bepaalde vliegtuigmodellen, halfgeleiders, rundvlees en condooms. Het moment waarop de heffingen worden ingesteld, laat Peking afhangen van de acties van Washington.

De aankondiging komt na een reeks tweets van Trump. Die zei op een al eerder genoemde groep van 200 miljard dollar aan Chinese producten geen tarief van 10 procent, maar van 25 procent te willen heffen.

De VS en China liggen al geruime tijd met elkaar in de clinch. Trump klaagt dat China meer producten in de VS verkoopt dan dat het Amerikaanse producten afneemt. Verder is Trump niet te spreken dat China zijn markt niet verder opengooit en beschuldigt hij China ervan dat het bedrijven dwingt technologieën te delen met Chinese partners.