Luchtvaartconcern IAG is niet van plan zijn aandelen in prijsvechter Norwegian te behouden als het niet lukt om het bedrijf helemaal in te lijven.

Dat heeft IAG-topman Willie Walsh gezegd in een toelichting op de tweede kwartaalcijfers.

Het moederbedrijf van onder meer British Airways en Iberia probeert al enige tijd de Noorse prijsvechter over te nemen. Maar Norwegian heeft de toenaderingen vooralsnog afgewimpeld.

Het Britse bedrijf slaagde er wel in om een belang van 4,6 procent te bemachtigen, maar wil geen vijandig bod doen. Volgens Walsh zijn er sinds april geen gesprekken meer met Norwegian gevoerd.

Aer Lingus kan profiteren van stakingen bij Ryanair

IAG is ook de eigenaar van Aer Lingus. Het concern denkt dat deze Ierse nationale luchtvaartmaatschappij de komende tijd kan profiteren van de stakingen bij Ryanair. Daardoor ligt het voor de hand dat meer reizigers voor een vlucht met Aer Lingus zullen kiezen.

Stakingen zijn niet altijd goed nieuws. Acties van de Franse luchtverkeersleiders zetten juist druk op de resultaten. Vooral IAG's Spaanse budgetdochter Vueling had daar last van. De toestellen van Vueling moeten regelmatig door het Franse luchtruim.

Omzet stijgt dankzij lange vluchten

IAG wist in het tweede kwartaal de resultaten toch te verbeteren ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van de onderneming steeg door hogere prijzen voor trans-Atlantische vluchten.

Er ging voor 11,2 miljard euro aan opbrengsten in de boeken. Dat is een stijging van ruim 3 procent. Daarvan was 9,9 miljard euro afkomstig uit personenvervoer. 

De operationele winst voor eenmalige posten kwam uit op 835 miljoen euro, tegen 790 miljoen euro een jaar eerder. De cijfers waren wel minder sterk dan analisten hadden verwacht. Op de beurs in Londen ging het aandeel omlaag.