De productie van bier in Nederland is vorig jaar met 48 procent tot ruim 3,9 miljard liter gestegen. Van de 28 EU-landen staat ons land hiermee op de vierde plaats. Nederland blijft de grootste bierexporteur van de Europese Unie.

Dat blijkt op 'Wereldbierdag' uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Duitsland was met 8,1 miljard liter de grootste bierproducent, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Polen. Spanje en België nemen de vijfde en zesde plek in.

In de hele EU werd in 2017 meer dan 41 miljard liter bier gemaakt, 2,5 miljard meer dan een jaar eerder. Dat komt neer op 81 liter per Europeaan. Daarnaast werd nog eens bijna 900 miljoen liter bier met minder dan 0,5 procent alcohol geproduceerd.

Nederland was met 1,9 miljard liter de grootste bierexporteur van de EU, gevolgd door België en Duitsland met elk 1,6 miljard liter. De belangrijkste bestemming buiten de EU is de VS, gevolgd door China, Canada, Zuid-Korea, Rusland, Zwitserland, Australië en Japan.

Van de bieren die van buiten de EU worden ingevoerd, is Mexicaans bier het populairst. Ruim de helft (211 miljoen liter) kwam uit dat land. Servisch, Amerikaans, Wit-Russisch, Chinees, Oekraïens, Russisch en Thais bier volgen op een forse achterstand.