Apple-topman Tim Cook noemt de beurswaarde van 1 biljoen dollar "niet de belangrijkste maatstaf" voor succes. Het record is volgens de CEO te danken aan focus op producten, bedrijfswaarden en klanten.

Donderdag haalde Apple als eerste bedrijf ooit een beurswaarde van 1 biljoen dollar. Het aandeel profiteert de laatste dagen van resultaten die de verwachtingen overtroffen.

Cook noemt het record een "een noemenswaardige mijlpaal" waar het bedrijf erg trots op kan zijn. Maar, zo schrijft hij in een memo aan de ruim 120.000 medewerkers, de beurswaarde moet niet de focus van het bedrijf zijn.

Apple is al langer het bedrijf met de hoogste beurswaarde ooit, sinds het concern Microsofts record van 618 miljard dollar uit 1999 verbrak. Microsofts record zou tegenwoordig op zo'n 936 miljard dollar neerkomen, inflatie meegerekend.

"Financiële resultaten zijn simpelweg het resultaat van Apples innovatie, onze producten, het feit dat klanten op de eerste plaats staan en dat we altijd aan onze eigen waarden vasthouden", schrijft Cook.

Cook verwijst in memo naar voorganger en oprichter Jobs

De topman van 's werelds waardevolste beursgenoteerde bedrijf verwijst in zijn memo ook nog naar oprichter Steve Jobs.

"Steve richtte Apple op met de gedachte dat de kracht van menselijke creativiteit zelfs de grootste uitdagingen kan oplossen. En dat de mensen die gek genoeg zijn dat ze wereld kunnen veranderen, de mensen zijn die dat ook doen."