RIJSWIJK - Jaarlijks gooien bedrijven en consumenten voor ongeveer 1 miljard euro aan verse producten, zoals vlees en groenten, weg wegens derving. Dat komt neer op 35 procent van de totale versomzet, zo blijkt uit cijfers van de stichting Agro Keten Kennis (AKK) in samenwerking met het onderzoeksbureau WUR Agrotechnology & Food Innovations van de universiteit van Wageningen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de totale hoeveelheid weggegooid voedsel omgerekend neerkomt op een miljoen kubieke meter ofwel vijfhonderd volle supermarkten per jaar. Het grootste gedeelte (20 tot 25 procent) gaat verloren bij de producenten en toeleveranciers. Hierbij gaat het dan om afgekeurde producten of schade tijdens transport. Ook een mislukte oogst kan leiden tot derving. Bij de detailhandel zelf gaat 2 tot 6 procent verloren.

De consument is ook verantwoordelijk voor veel weggegooid voedsel. Jaarlijks gooit elke Nederlander gemiddeld 135 kilo aan versproducten weg.

De onderzoekers denken dat veel derving, van bijvoorbeeld vlees, kan worden teruggebracht door nieuwe verbeterde verpakkingsvormen te gebruiken.