De Britse centrale bank, de Bank of England (BoE), heeft de rente naar 0,75 procent verhoogd. Het is pas de tweede keer sinds de financiële crisis dat de Britse centrale bank de rente 0,25 procentpunt naar boven bijstelt.

In november vorig jaar werd voor het eerst in tien jaar de rente verhoogd. Eerder werd al een renteverhoging in mei verwacht, maar toen hielden de centrale bankiers toch de boot af om tegenvallende economische indicatoren.

De beslissing van de Bank of England om de rente te verhogen was unaniem. Verder werd de verwachting uitgesproken dat de rente nog vaker omhoog zal gaan.

Voor spaarders betekent de stap van de centrale bank dat ze waarschijnlijk een hogere rente vangen. Consumenten met een hypotheek met een variabele rente zien de rente naar verwachting stijgen.

De BoE verwacht dat de Britse economie dit jaar 1,4 procent groeit en tot 2020 gemiddeld 1,75 procent zal groeien. Als deze scenario's uitkomen, is het gepast om de stimulerende maatregelen van de centrale bank af te bouwen, aldus BoE.