Frisdrankmerk Long Blockchain moet zich verantwoorden bij de Amerikaanse toezichthouder van de verschillende effectenbeurzen (SEC). In december kondigde frisdrankmerk Long Island Iced Tea aan dat het bedrijf voortaan Long Blockchain heet en "iets met blockchain" zou gaan doen, maar dat laatste bleek niet waar.

Persbureau Bloomberg schrijft dat de icetea-maker meewerkt aan het onderzoek en niet over de uitkomst wil speculeren.

Toezichthouder SEC onderzoekt hoogstwaarschijnlijk of het merk schuldig is aan misleiding. De naamsverandering van het merk leidde tot een koerswinst van 200 procent. Kort nadat de koers steeg, annuleerde Long Blockchain de plannen om iets met de techniek achter bijvoorbeeld bitcoin te doen.

Daar waren investeerders niet blij mee. De waardering van het bedrijf zakte van 70 miljoen dollar in december naar 5 miljoen in april. Dat is flink minder dan de 20 miljoen dollar die het bedrijf waard was vóór de naamsverandering. Vervolgens verloor het bedrijf zijn notering aan de Nasdaq.

Het lijkt er dus op dat het bedrijf alleen zijn naam veranderde om snel op de beurs te scoren. Dat gebeurde ook tijdens de zogenoemde 'dotcompiek'. Toen zetten bedrijven .com achter hun naam om investeerders aan te trekken.