ING heeft in het tweede kwartaal meer nettowinst gemaakt, hoewel de baten van de bank licht omlaag gingen. Het financiële concern kreeg er wereldwijd weer meer klanten bij en hoefde ook minder geld opzij te zetten voor slechte leningen.

Onder de streep hield ING ruim 1,4 miljard euro over, ruim 4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De rente-inkomsten stegen daarbij met 2,4 procent tot zo'n 3,4 miljard euro. Volgens topman Ralph Hamers laten deze resultaten zien dat de bank "solide voortgang" heeft geboekt bij de uitvoering van zijn strategie.

ING profiteert al een tijdje van de aangetrokken Nederlandse economie, maar de totale inkomsten daalden dit kwartaal met zo'n 1 procent licht naar 4,5 miljard euro. Die daling had volgens ING te maken met onder meer een eenmalige bate op het gebied van vastgoed in de vergelijkbare periode vorig jaar.

Ook had ING last van negatieve wisselkoerseffecten, waaronder de flinke koersdaling van de Turkse lira. Met 14,1 procent kwam de belangrijke kapitaalbuffer (CET1-ratio) daarnaast iets lager uit dan eerder dit jaar.

Het bedrag aan leningen steeg met in totaal 14,2 miljard euro naar 592,4 miljard euro. De bank verstrekte dankzij de aantrekkende woningmarkt wereldwijd bijvoorbeeld een hoger totaalbedrag aan hypotheken. Dat bedrag steeg met 3,5 miljard euro. Specifiek in Nederland groeide het bedrag aan hypothecaire leningen met 100 miljoen euro.

Handelsoorlog

Als financier van tal van bedrijven in de wereld vormt de handelsoorlog ook een risico voor de bank. ING heeft bijvoorbeeld leningen bij grote Amerikaanse multinationals en grote spelers uit de Europese auto-industrie uitstaan. Toch maakt Hamers zich op dit moment nog niet veel zorgen, omdat de directe blootstelling van de bank beperkt is.

Bij analisten leeft al enige tijd de nodige scepsis over de voortgang van ING bij het terugdringen van de kosten. Op dat punt deed ING het beter dan in de eerste maanden van het jaar. De graadmeter die de kosten van de bank tegen de inkomsten afzet, ging naar 52,3 procent.