De export van Amerikaanse sojabonen naar de EU was afgelopen maand met 360.000 ton 283 procent hoger dan in juli 2017. 

Het Amerikaanse aandeel in de totale invoer in Europa is daarmee toegenomen van 9 tot 37 procent, blijkt woensdag uit cijfers van de Europese Commissie.

Het is de eerste follow-up na de toezegging van voorzitter Jean-Claude Juncker aan de Amerikaanse president Donald Trump dat Europa meer soja uit de VS zal invoeren. ''Dit is een win-winsituatie voor Europese en Amerikaanse burgers'', aldus Juncker.

Dat de invoer al in juli is toegenomen, wijst erop dat de EU ook al voor Junckers belofte is begonnen met de invoer van meer Amerikaanse sojabonen. Dat is niet vreemd: Amerikaanse soja is goedkoper geworden en gunstiger geprijsd dan die van de andere grote producenten Argentinië en Brazilië.

De soja wordt in Europa gebruikt als eiwitrijk voer voor kippen, varkens en ander vee. Omdat de EU zelf niet genoeg kan produceren, wordt jaarlijks zo'n 30 miljoen ton aan sojabonen en sojameel geïmporteerd.

Brussel komt voortaan elke twee weken met een rapport over de import van soja. De reportages dienen als input voor de gezamenlijke werkgroep die Trump en Juncker vorige week hebben opgericht om de handelsrelatie te verbeteren.

De eerste bijeenkomst heeft deze week plaatsgevonden. EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) heeft de leiding aan Europese kant.