AMSTERDAM - De meeste beurzen in Europa hebben vrijdag de rampzalige week afgesloten zonder herstel. Daarmee vervloog aan het eind van de middag ook het herstel dat de handelsdag eerder had gekenmerkt. De toonaangevende AEX-index sloot 0,2 procent lager op 391,01 punten.

Gaar

De CAC-40 index bleef vrijwel onveranderd. De FTSE van de beurs in Londen is volgens voorlopige cijfers 0,2 procent in de min en in Frankfurt noteerde de DAX-index een winstje van 0,9 procent.

Het Damrak begon fors hoger nadat de effectenbeurs in New York donderdag verrassend enige veerkracht had getoond. Maar wat tegenvallende detailhandelcijfers en een daling van het indexcijfer van het Amerikaanse consumentenvertrouwen was voldoende om de stijgende lijn te breken. "Toen waren de rapen gaar", aldus een analist.

Boekhoudschandalen

De beurswaarde van banken en verzekeraars, die onder invloed van Amerikaanse boekhoudschandalen deze week flink was verminderd, nam nauwelijks toe. En dat hadden analisten wel verwacht.

Unilever en Koninklijke Olie sloten ook vrijdag in het rood. De fondsen staan nog altijd onder druk door het besluit dat ze uit de belangrijke Amerikaanse index van Standard's & Poor moeten verdwijnen.

Ballast Nedam

Grote verliezer was Ballast Nedam dat met dramatisch slechte halfjaarcijfers naar buiten kwam. Het bouw- en baggerbedrijf verloor zo'n vijfde van zijn beurswaarde.

Alleen de technologiefondsen deden het redelijk. ASML en KPN waren de grootste stijgers van de AEX-graadmeter. De sector profiteerde van het herstel van de Nasdaq en de goede kwartaalcijfers van computerbouwer Dell.