AMSTERDAM - Euronext stelt een onderzoek in naar het failliete KPNQwest. De beursorganisatie probeert erachter te komen of de exploitant van glasvezelnetwerken koersgevoelige informatie heeft achtergehouden. Dat heeft een woordvoerder van Euronext vrijdag gezegd.

Euronext moet in de gaten te houden of beursgenoteerde bedrijven informatie die van belang zijn voor beleggers "terstond" naar buiten brengen. De beurs twijfelt eraan of KPNQwest dat ook heeft gedaan, aldus de zegsman.

Het jaarverslag over 2001 is een belangrijke oorzaak van de twijfel. In dat verslag, gedateerd op 11 februari 2002, staat dat het verlies vorig jaar ruim 376 miljoen euro was. Op 12 februari maakte KPNQwest echter melding van een veel kleiner verlies van 266 miljoen euro.

"Toen het nieuws over dit verschil deze week naar buiten kwam, was dat voor Euronext het beslissende zetje om een onderzoek in te stellen", schetst de woordvoerder. Euronext was volgens hem al bezig met een vooronderzoek.

Ook het bankenconsortium dat KPNQwest in maart extra geld heeft geleend, vindt dat er "een formeel onderzoek" moet komen naar de handel en wandel van KPNQwest. De banken, waaronder Fortis en Citibank, zijn "buitengewoon verontrust" over de manier waarop KPNQwest dit voorjaar onverwacht onderuit ging, aldus een woordvoerder van de banken.