WASHINGTON - De voorzitter van de Amerikaanse centrale banken, Alan Greenspan, is niet bezorgd dat de economie van de Verenigde Staten met een ernstige groeivertraging te maken krijgt. Dat heeft hij donderdag laten weten in zijn toespraak voor de Senaatscommissie voor Economische Zaken.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De financiële markten hadden lang uitgekeken naar de woorden van Greenspan. De jongste economische gegevens hadden onder beleggers en analisten enige onzekerheid over de Amerikaanse economie gezaaid. Zij waren in het ongewisse over het groeitempo van de grootste economie ter wereld. Vooral de tegenvallende banengroei in mei had vragen opgeroepen.

Vertraging

"De laatste signalen wijzen erop dat de lichte verzwakking van de Amerikaanse economie in het vroege voorjaar geen voorbode was van een ernstiger vertraging van de activiteiten", zo verkondigde Greenspan.

"De Amerikaanse economie lijkt redelijk gezond en de onderliggende inflatie blijft onder controle", aldus Greenspan. De consumenten zijn meer gaan besteden en ook de investeringen van het bedrijfsleven gaan weer omhoog.

Rente

De Amerikaanse economie groeit in een degelijk tempo en de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale banken, handhaaft zijn beleid de rente in kleine stapjes te verhogen.

Eind deze maand komt het beleidsbepalende comité bijeen. De meeste analisten rekenen erop dat de Fed dan opnieuw het belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt opschroeft.

Tekort

Greenspan gaf tevens aan dat veel Amerikaanse beleidsmakers nu met dezelfde onevenwichtigheden worden geconfronteerd als vorig jaar. Daarbij doelde de centralebankier op het hoge tekort op de lopende rekening van de VS en op de hogere energieprijzen.

"De schommelende olieprijs heeft ongetwijfeld aanzienlijk bijgedragen aan de vertraging en de versnelling van de activiteiten van de Amerikaanse economie", aldus Greenspan.