VOORBURG - De inflatie is in juli weer iets opgelopen. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was vorige maand de gemiddelde prijsstijging 3,5 procent. Dat is ,1 procentpunt hoger dan in juni. Toen steeg het inflatiecijfer ook al met 0,1 procentpunt.

De stijging van de consumentenprijzen is volgens het CBS vooral toe te schrijven aan duurdere verse groenten. De prijzen van autobrandstoffen zijn in juli ook iets omhoog gegaan. De huurprijzen die per 1 juli met 2,9 procent zijn verhoogd, spelen ook een rol, aldus het CBS vrijdag.

De eerste vijf maanden van dit jaar daalde de inflatie elke maand. In december was de geldontwaarding nog 4,4 procent, in mei was dit percentage 3,3. In juni begon de inflatie echter te stijgen.

Volgens Europese maatstaven kwam de inflatie in juli uit op 3,8 procent. Dat is een daling van 0,1 procentpunt ten opzichte van juni. Die maand bedroeg de in de eurozone de gemiddelde inflatie ,8 procent. De verwachting is dat voor juli dit percentage is opgelopen naar 1,9.