AMSTERDAM - De Europese beurzen herstelden zich vrijdagmorgen van de forse koersverliezen in de voorgaande dagen. Zij kwamen voortvarend uit de startblokken en slaagden er redelijk in de koerswinsten vast te houden.


Bekijk video

De AEX-index stond tegen het middaguur bijna 3 procent hoger op ,40 punten. De graadmeter was donderdag door de 400-puntengrens gezakt en kwam met 391,78 punten zelfs op de laagste stand in bijna vier jaar.

De beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt sloten de ochtendhandel af met gemiddelde koerswinsten van tussen de 1,8 en ,3 procent.

Het positieve sentiment op het Damrak ging aan het lokale fonds Ballast Nedam voorbij. Het bouw- en baggerbedrijf kelderde met 27 procent tot 13,50 euro, nadat het voorbeurs dramatische verliescijfers naar buiten had gebracht.

Wall Street

Europa liet zich inspireren door Wall Street. In New York kwam donderdag een voorlopig einde aan de neerwaartse trend. De Dow sloot vrijwel neutraal, terwijl de technologiegraadmeter Nasdaq 2,1 procent hoger eindigde. Bovendien kwam de Amerikaanse pc-fabrikant Dell nabeurs met een verhoging van de omzet- en winstverwachting.

Vooral de technologiefondsen profiteerden op de Europese beurzen. Zo werd de AEX-index aangevoerd door chipmachinefabrikant ASML, die ruim 9 procent hoger stond op 14,58 euro. In Parijs waren het Alcatel, Orange en France Télécom die de markt trokken.

Het wachten is nu op de grote technologiebedrijven die volgende week hun kwartaalcijfers presenteren. Daaronder bevinden zich Microsoft, Ericsson, Philips, Nokia, Intel en Motorola.

In Frankfurt herstelde softwarebedrijf SAP zich van de koersval van 15 procent op donderdag na een winstwaarschuwing. Dit gold ook voor het Zwitserse verzekeringsconcern Zurich Financial, dat geruchten ontzenuwde dat er financiële problemen zijn.

Ahold

Supermarktketen Ahold, de afgelopen dagen een groot verliezer en daarmee aantrekkelijk voor koopjesjagers, steeg op het Damrak met bijna 5 procent op 16,92 euro. Ook de financiële fondsen stonden in de belangstelling. Voor Fortis, ING en Aegon resulteerde dat in koersstijgingen met 4,8 tot boven de 5 procent. Het enige fonds in de AEX dat op verlies stond, was voedingsconcern Unilever.

Midkap

De MidKap-index van middelgrote fondsen stond op een winst met ,4 procent op 435,24 punten. Ook deze index werd aangevoerd door een chipfonds: ASM International, met een plus 6,9 procent op 17,10 euro.

Euro

In de valutahandel ging de euro van 0,9915 op donderdag naar ,9885 dollar. In pond sterling zakte de koers eveneens, van 0,6385 naar 0,6370 pond.