De prijs van een kop koffie in Venezuela is in één week tijd bijna verdubbeld. De inflatie in het land kan mogelijk weleens groter zijn dan het IMF onlangs schatte.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van eigen cijfers. In de laatste week steeg de prijs voor een koffie verkeerd van 1,4 miljoen bolivar naar 2 miljoen bolivar. Eind april kostte een cafe con leche nog 190.000 bolivar.

Omgerekend naar jaarbasis is de prijs voor een kopje koffie daarmee in drie maanden met 1,2 miljoen procent gestegen. Het IMF voorspelde een hyperinflatie van maar liefst 1 miljoen procent inflatie voor heel 2018.

Voor de gewone Venezolaan maken deze prijsstijgingen waarschijnlijk weinig uit. Het officiële maandinkomen is 5 miljoen bolivar en in de praktijk wordt de munt al weinig meer gebruikt in het betalingsverkeer.

Machteloos

De regering lijkt ondertussen machteloos om het probleem van hyperinflatie op te lossen. Het laatste plan is om vijf nullen van de huidige munt af te halen, waarmee in de praktijk een nieuwe munt ontstaat.

In eerste instantie zouden er maar drie nullen van de munt afgehaald worden, maar later ging een streep door dit plan, omdat het niet genoeg zou zijn.