DEN HAAG - Bezitters van woningen en bedrijfspanden kunnen bij het Rijk aankloppen voor subsidie om energiebesparende verbouwingen te realiseren. Het ministerie van VROM mikt met de tijdelijke regeling op grootschalige investeringen in energiebesparing in bestaande panden.

Het doel van de subsidieregeling is de uitstoot van kooldioxide (CO2) met 0,6 miljoen ton per jaar terug te dringen. Gekozen is voor bestaande woonhuizen en de zogenoemde utiliteitsbouw als kantoorpanden, showrooms en parkeergarages omdat juist hier op het gebied van energiebesparing nog veel winst valt te behalen, schreef staatssecretaris Van Geel (Milieu) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Rijk trekt in 2005 en 2006 34,5 miljoen euro uit voor de subsidieregeling.

Het Rijk trekt in 2005 en 2006 34,5 miljoen euro uit voor de subsidieregeling. In principe is niemand uitgesloten maar door de regels rond de subsidiepot kunnen vooral woningcorporaties, particuliere verhuurders, Verenigingen van Eigenaren, projectontwikkelaars en beleggers er gebruik van maken. Een project moet de CO2-uitstoot verminderen met ten minste 20 ton om aanspraak op de subsidie te maken. In de praktijk betekent dat een renovatieproject van bijvoorbeeld twintig huurhuizen.

Alle projecten moeten voor 1 juli 2008 zijn gerealiseerd. Op die manier kunnen de energiebesparende verbouwingen voor Nederland bijdragen aan het halen van de milieuafspraken van het zogenoemde Kyoto Verdrag. De Europese Commissie moet de subsidieregeling nog goedkeuren.