Het bouw- en baggerbedrijf verwacht over het hele jaar een "aanzienlijk verlies" te lijden


Bekijk video

NIEUWEGEIN - Het bouw- en baggerbedrijf Ballast Nedam heeft in het eerste halfjaar grote verliezen geleden door problemen met zijn buitenlandse activiteiten. Het nettoverlies bedroeg 105 miljoen euro op een omzet van 975 miljoen euro.

Vorig jaar behaalde Ballast in de eerste zes maanden nog een winst van 13 miljoen euro. Toen bedroeg de omzet 912 miljoen euro. In de tweede helft van dit jaar hoopt het bedrijf quitte te draaien, dankzij de nu genomen voorzieningen van ruim 100 miljoen.

Ballast gaat zich door de problematische ontwikkelingen in het buitenland helemaal richten op Nederland en het baggeren. Nu nog kijkt het bedrijf tegen structurele verliezen aan in de tweede thuismarkt Groot-Brittannië en bij de projecten wereldwijd.

De onderneming wil zich buiten Nederland alleen nog op gespecialiseerde markten concentreren. Zij heft de aparte internationale divisie op en brengt deze onder in de overige activiteiten. Ballast was de Britse activiteiten al aan het saneren en gaat zich nu verder ,,beheerst'' terugtrekken uit de Britse bouwmarkt.

Dit betekent voor Ballast een breuk met het verleden, aldus bestuursvoorzitter R. Kottman. "We kunnen wel ontroerd zijn door de wapperende Ballast Nedam-vlag op verre kusten, maar onze balans wordt er door verwoest."

De internationale activiteiten hebben een omzet van 366 miljoen euro. Zij leverden in het eerste halfjaar voor rente en belastingen een verlies op van 104 miljoen euro tegen 2 miljoen euro vorig jaar. Over de Nederlandse divisie is Ballast wel tevreden.

Het bouw- en baggerbedrijf verwacht over het hele jaar een "aanzienlijk verlies" te lijden. Dit zal volgens de directie niet hoger zijn dan het resultaat in de eerste zes maanden. Mogelijk treft zij nog extra voorzieningen voor de reorganisatie van de internationale divisie.