Het aandeel Facebook ging donderdag 19 procent onderuit nadat het concern woensdag teleurstellende kwartaalcijfers presenteerde. 

Voor meer dan 100 miljard dollar (omgerekend zo'n 85,5 miljard euro) aan beurswaarde verdampte door de flinke daling van een van de meest waardevolle aandelen ter wereld. Beleggers leken vooral te vrezen voor een verband tussen het privacyschandaal rond het socialemediabedrijf en de tegenvallende cijfers. 

Topman Mark Zuckerberg zag zijn papieren vermogen met 15 miljard dollar dalen. Daarmee is alle groei van zijn vermogen voor dit jaar weer verdwenen. Zuckerberg is nu nog goed voor ongeveer 71 miljard dollar en verloor daardoor zijn plek in de top van rijkste zakenmensen, meldt persbureau Bloomberg.

Wereldwijd nam het aantal Facebook-gebruikers toe, maar minder snel dan verwacht, maakte het concern eerder bekend. Vorig kwartaal waren er 1,47 miljard dagelijks actieve gebruikers en 2,23 miljard maandelijks actieve accounts. Daarmee nam het aantal gebruikers toe met respectievelijk 1,44 procent en 1,54 procent.

Ook de omzet viel iets lager uit dan verwacht. Facebook boekte afgelopen kwartaal een omzet van 13 miljard dollar. Dat is een groei vergeleken met een jaar eerder, toen er een omzet van 9,2 miljard dollar werd gerapporteerd.

De inkomsten binnen het bedrijf groeiden met 31 procent, naar 5,1 miljard dollar. De meeste winst werd gemaakt door de advertentietak van het bedrijf.