DEN HAAG - De Nederlandse consumentenprijzen zijn in mei onveranderd gebleven ten opzichte van april. Op jaarbasis nam de inflatie echter af. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De inflatie in mei kwam uit op 1,3 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat is 0,2 procentpunt lager dan in april, toen de prijzen voor consumenten 1,5 procent hoger lagen dan in april 2004. Op maandbasis zijn prijzen gemiddeld gelijk gebleven. Autobrandstof en telefoneren waren in mei goedkoper, maar voor voedingsmiddelen en dranken moest de consument meer betalen.

Volgens de Europees geharmoniseerde methode, die dient voor het vergelijken van inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie, nam de inflatie in Nederland in mei af tot 1,1 procent, van 1,3 procent in april. Volgens het CBS behoort Nederland tot de landen met de laagste inflatie in Europa. Eurostat, het Europese statistische bureau, verwacht dat de inflatie in de Eurozone in mei zal uitkomen op gemiddeld 2 procent.