Het Europese bedrijfsleven reageert positief op de afspraken die de Amerikaanse president Donald Trump en de Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker hebben gemaakt in Washington.

Beide grootmachten gaan onderhandelen over het verlagen van handelstarieven en hebben beloofd in die periode niet met nieuwe heffingen te komen. Een handelsoorlog is daarmee voorlopig van de baan.

"De rede heeft gezegevierd", zegt voorzitter Pierre Gattaz van koepelorganisatie BusinessEurope. "Voorzitter Juncker en handelscommissaris Cecilia Malmström hebben uitstekend werk verricht."

Ook de hervorming van wereldhandelsorganisatie WTO, waar beide partijen zich aan committeerden, valt in goede aarde. "Cruciaal", aldus BusinessEurope-directeur Markus Beyrer. "Het Europese bedrijfsleven wil een gelijk speelveld met moderne en effectieve regels."

Ook minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) vindt het goed dat de partijen bereid zijn weer over een oplossing voor hun handelsgeschillen te praten. Zij wil nog wel van Juncker horen wat er precies is afgesproken. "Om vervolgens in EU-verband te kijken naar vervolgstappen."