De overname van chipmaker NXP door de Amerikaanse branchegenoot Qualcomm gaat definitief niet door.

De bedrijven kregen voor de gestelde deadline van donderdagochtend 5.59 uur van de Chinese toezichthouder geen goedkeuring voor de fusie. China gaf geen reden voor de uitgebleven goedkeuring.

Mogelijk is de stap een reactie van China op de oplaaiende handelsoorlog met de Verenigde Staten. "We zijn duidelijk verzeild geraakt in iets wat zich boven ons hoofd afspeelt", zei directeur Steve Mollenkopf van Qualcomm tegen persbureau Reuters.

Ook directeur Guido Dierick van NXP vermoedt dat het 'nee' vanuit Peking politiek is ingegeven. Op nieuwszender BNR zei Dierick dat een duidelijke argumentatie voor het niet doorgaan van de deal ontbrak.

Het ministerie van Economische Zaken zegt in een reactie: "De overname had NXP kunnen versterken, maar NXP heeft ook zonder Qualcomm voldoende mogelijkheden om waarde te creëren in een groeiende markt voor chips."

De overname werd in oktober 2016 aangekondigd. Na een tussentijdse verhoging kwam het bod op het Nederlandse bedrijf op ongeveer 44 miljard dollar. Bij de originele overeenkomst kwamen de bedrijven de deadline overeen waarbinnen toezichthouders hun fiat moesten uitspreken.

Break-upfee

Qualcomm moet NXP nu 2 miljard dollar betalen als zogeheten 'break-upfee'. Daarmee vergoedt Qualcomm de schade voor onder meer de tijd die NXP in de overname gestoken heeft. Die boete moet donderdag meteen betaald worden.

De overname van NXP door Qualcomm werd vertraagd, omdat Broadcom ondertussen een poging deed om Qualcomm over te nemen. Uiteindelijk ging ook die overname niet door, omdat de Amerikaanse president Donald Trump dat verbood.

Ook kwam een deel van de aandeelhouders van NXP in opstand, omdat ze het bod van Qualcomm te laag vonden. Dat bod werd uiteindelijk verhoogd.

Lang leek het erop dat goedkeuring voor de overname door China als wisselgeld werd ingezet om Amerikaanse sancties tegen de Chinese netwerkapparatuurmaker ZTE af te wenden. Dat bedrijf mocht uiteindelijk actief blijven op de Amerikaanse markt, maar goedkeuring voor de overname van NXP bleef uit.