De Amerikaanse president Donald Trump en Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, zijn woensdag overeengekomen dat importtarieven aan beide kanten omlaag moeten.

De dreigende handelsoorlog tussen Amerika en de Europese Unie lijkt daarmee voorlopig afgewend.

Volgens Trump is de handelsrelatie met de Europese Unie "een nieuwe fase" ingegaan, zo zei hij in een gezamenlijke toespraak met Juncker bij het Witte Huis in Washington. "We hadden een grootse dag", zei Trump. "Zeer groots."

Er is onder meer besloten dat Europa meer vloeibaar aardgas en sojabonen uit de VS gaat importeren en dat de importtarrieven omlaag moeten", zei Trump. Uiteindelijk moeten er helemaal geen tarieven meer zijn en ook geen overheidssteun voor industrie die geen betrekking heeft op auto's, voegde hij toe.

Juncker stelde dat hij naar Washington was gekomen met slechts één doel: een deal sluiten met Trump. "En dat hebben we gedaan", stelde de Luxemburger. Volgens Juncker is besloten dat er geen nieuwe tarieven worden opgelegd nu de onderhandelingen lopen. Hij sprak van een "goede en constructieve ontmoeting".

Welvaart

Trump stelde verder dat de welvaart in de VS en de EU hierdoor zal toenemen en dat er een meer gelijke relatie ontstaat.

De VS en de EU zijn verwikkeld in een handelsgeschil dat voortvloeide uit het besluit van Trump om de invoertarieven van staal en aluminium te verhogen. Hij overweegt ook de import van auto's extra te gaan belasten. Juist dát wil Europa voorkomen.

Trump klaagde voorafgaand aan de ontmoeting nog over de ''massale tarieven" en ''enorme barrières". De VS zou honderden miljarden dollars verliezen aan de Europese Unie. ''We moeten volgen", aldus de Amerikaanse president. ''Noem het vergelding, maar ik zeg liever dat we wederkerig willen zijn."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!