DEN HAAG - Een proefproject in de zorg om arbeidsongeschikten weer aan het werk te helpen is zo'n succes geworden dat het een landelijk vervolg krijgt. Ook in het onderwijs en de uitzendbranche kan de aanpak werken om WAO'ers aan het werk te helpen.

In krap anderhalf jaar tijd zijn dankzij het project van pensioenfonds PGGM en uitkeringsinstantie UWV vijfhonderd arbeidsongeschikten die in de gezondheidszorg werkten, weer aan het werk geholpen. Dat leverde PGGM een besparing van 12 miljoen euro op en het UWV van 27 miljoen, zo rekenden de instanties woensdag bij de presentatie van de resultaten voor.

Kostenpost

Voor het pensioenfonds, initiatiefnemer van het project, vormen arbeidsongeschikten een forse kostenpost, omdat het fonds pensioenpremie betaalt ook bij arbeidsongeschiktheid. Van de 1,1 miljoen mensen voor wie PGGM het pensioen verzorgt, zitten er 81.000 in de WAO. Directievoorzitter K. Noordzij van PGGM schat in de toekomst 85 miljoen euro (op de in toaal 443 miljoen) aan toekomstige pensioenlasten voor arbeidsongeschiktheid te kunnen besparen, wanneer het project in de zorgsector landelijke toepassing krijgt.

Tekorten

UWV-voorzitter J. Linthorst gaat ervan uit dat in de zorg in totaal 34.000 WAO'ers in aanmerking komen voor de aanpak, waarbij werknemers meer te zeggen krijgen over het proces dat ertoe moet leiden dat zij weer aan het werk gaan en ook werkgevers rechtstreeks worden benaderd. Bijkomend voordeel voor de werkgevers is dat de aanpak toekomstige tekorten aan werknemers helpt oplossen.

Snel

Linthorst wil een koppeling maken met de herkeuring van de huidige WAO'ers onder de 50 jaar die in volle gang is. Arbeidsongeschikten krijgen een uitnodiging om met de arbeidsdeskundige te praten over de mogelijkheden (meer) te gaan werken. De schatting is dat 30 procent van de cliënten snel uit de WAO is. Snel wil zeggen, voordat een herbeoordeling plaats vindt.

Ook in andere sectoren waar (toekomstige) vraag is naar werknemers, biedt de aanpak mogelijkheden. Te denken valt aan het onderwijs en de uitzendbranche.