AMSTERDAM - De banken, winkeliers en horeca gaan de komende twee maanden werken aan een convenant over het elektronisch betaalverkeer. De overeenkomst moet een einde maken aan het conflict over de kosten van elektronisch betalen. Daarnaast moet het ervoor gaan zorgen dat het toonbankbetalingsverkeer sneller en efficiënter wordt. Dat hebben de Nederlandse Verenging van Banken en het Platform Detailhandel woensdag besloten.

In het uit te werken plan worden de kosten van het pinnen 'aanzienlijk' verlaagd. Ondernemers waren boos over de hoge kosten van het elektronisch betalen, dat door het bedrijf Interpay gefaciliteerd wordt. Een aantal ondernemers diende klachten en claims tegen het bedrijf in. Indien de kosten minder worden, zullen de claims ingetrokken worden.

Het convenant moet er voor gaan zorgen dat de banken en ondernemers meer gaan samenwerken om het elektronisch betalingsverkeer te verbeteren. Zo zal er een fonds gesticht worden om nieuwe ideeën en maatregelen te ontwikkelen en uit te voeren. Het fonds zal beheerd worden door het Platform Detailhandel en de Nederlandse Vereniging van Banken.