Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Waarom overwerken je carrière niet altijd verder helpt

Het is 17.00 uur geweest, maar er moeten nog wat mails uit en iemand gooit een map leesvoer op je bureau. Je denkt: vooruit, ik blijf en zal gelijk laten zien hoe toegewijd ik ben. Herkenbaar? Je bent niet alleen, want in 2017 werkte maar liefst 29 procent van alle werknemers regelmatig over. Hoe helpt dat je carrière verder?
Door NU.nl/Elise Vermeeren

Vooral managers (56 procent) en mensen met een pedagogisch beroep (45 procent) gaven aan vaak meer te werken dan in hun contract staat.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag naar aanleiding van de Enquête beroepsbevolking (EBB) onder werknemers van 15 tot 75 jaar. Mensen die overwerken doen dat gemiddeld zes uur per week.

Yvonne Truijens is loopbaanbegeleider bij SAMEN Bureau voor Loopbaanontwikkeling en vindt overwerk prima als het niet structureel is en uit vrije wil gebeurt.

"Als het overwerk dat je doet ontstaat uit een structureel verwachtingspatroon van je werkgever, gaat het mis. Werknemers krijgen het gevoel de controle en hun vrije wil te verliezen, en raken uiteindelijk gefrustreerd en uitgeput omdat ze niet de vruchten plukken van hun harde werk."

Overwerk is niet je beste werk

In recent onderzoek van de Europe Business School en Case Business School onder 52.000 Europese werknemers laten onderzoekers Argyro Avgoustaki en Hans Frankort zien dat overwerken niet alleen verminderd geestelijk en fysiek welzijn voorspelt, maar ook verminderde carrièrekansen.

Uit het onderzoek van Avgoustaki en Krankort kunnen we deze vijf lessen trekken:

  • Hoe meer hard werk en toewijding je laat zien, hoe meer kans op promotie of een hoger salaris, is de logische verwachting. Maar als je elke dag als laatste het licht uitdoet, zal de baas eerder denken dat je je taken niet aankan of niet goed weet hoe je je tijd efficiënt indeelt, stellen de onderzoekers.

  • Je bent niet productiever. De productiviteit neemt af naarmate de werkuren toenemen. Wat je in die overuren presteert, is vaak niet je beste werk.

  • Werk je vaak over? Dan herstelt je lichaam geestelijk en fysiek niet van de inspanningen van de vorige keer dat je overwerkte. Gevolg: verhoogde kans op fouten en ongevallen.

  • Vaak en veel overwerken leidt tot stress, vermoeidheid, burn-outverschijnselen en slaapproblemen, concludeerden de onderzoekers. Ook verstoort het een gezond evenwicht tussen werk en privéleven.

  • Je fouten, emotionele stress en lage productiviteit gaan opvallen en zo benadeel je juist je eigen carrièrekansen, verwachten de onderzoekers.

Carrièretijgers

Hoe zit het met de workaholics die juist veel voldoening halen uit al het werk dat zij doen? Loopbaanbegeleider Truijens ziet ze niet veel in haar kantoor.

"Dat zijn mensen die je bijvoorbeeld op de Zuidas ziet, in de advocatuur. Echte carrièretijgers die gewend zijn heel veel te leveren. En dat wordt ook van ze verwacht. Er is dus geen scheef verwachtingspatroon."

Pas als deze mensen in een andere levensfase komen, wordt het vele werken een probleem, aldus Truijens. "Dan is het vaak niet mogelijk om een stapje terug te doen en gaat het knellen."


Lees meer over:

Werk

Aanbevolen artikelen