AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de groeiverwachting voor 2005 flink verlaagd. De bank gaat nu uit van een groei van de Nederlandse economie van 0,4 procent. Begin dit jaar verwachtte DNB een stijging van 1,7 procent. De tegenvallende groei betekent volgens DNB-president Nout Wellink dat verdere economische hervormingen noodzakelijk blijven.

Vooral de tegenvallende economische prestaties in de afgelopen twee kwartalen dwongen de DNB tot een neerwaartse bijstelling van de groeiprognoses, stelt Wellink woensdag in een interview met de Volkskrant. "Normaal gesproken ben ik een optimistisch mens, maar nu valt het niet mee. We leven in een wereld waarin ook in de toekomst schokken zullen voorkomen."

Groei

Wellink verklaarde twee weken geleden al dat de economische groei dit jaar lager zou uitkomen. Maar tijdens de presentatie van het jaarverslag van de DNB wilde hij niet aangeven met welk percentage de groei zou achterblijven. Eind mei verlaagde de OESO, de denktank van dertig industrielanden, de raming van de Nederlandse groei al naar 0,5 procent. Het Centraal Planbureau hanteert nog een groeicijfer van 1,0 procent.