BARCELONA - Met vrouwen in de raden van bestuur van grote ondernemingen verdwijnen de boekhoudschandalen. Dat beweert de voorzitter van een mondiaal vrouwenberaad, Irene Natividad. "Vrouwen aan de top biedt meer transparantie over de wijze waarop ondernemingen worden geleid."

Beter oog voor belang aandeelhouders

Ook hebben haar seksegenoten volgens Natividad een beter oog voor de belangen van aandeelhouders en werknemers. De Spaanse opende met haar toespraak donderdag in Barcelona de Global Summit of Women, een bijeenkomst waar meer dan zeshonderd vrouwen uit alle delen van de wereld samenzijn om na te gaan hoe vrouwen meer macht kunnen krijgen in door mannen gedomineerde werelden.

Gesjoemel met omzetcijfers

In haar rede refereerde Natividad aan het instorten van energiereus Enron en telecomconcern WorldCom voor wie hetzelfde dreigt na onthullingen over gesjoemel met omzetcijfers. De schandalen bij deze multinationals hebben tot grote onrust geleid en een forse koersval op de effectenbeurzen in de wereld veroorzaakt.

Nog geen kwart bedrijven onder leiding vrouw

Natividads eigen organisatie, Corporate Women Directors International, maakte in Barcelona een onderzoek openbaar waaruit blijkt dat nog geen kwart van de driehonderd grootste ondernemingen in Spanje vrouwen in de concernleiding heeft. Onder de Spaanse topbedrijven is dat percentage 4,6. Japan scoort volgens de organisatie abominabel slecht met 2 procent. De Verenigde Staten tellen 12,4 procent vrouwen in topposities van grote bedrijven.

"Bestuursraden van ondernemingen zijn het laatste bolwerk waar vrouwen nog moeten binnendringen", aldus Natividad. "Deze bedrijven verkopen aan ons producten, stellen velen van ons als werknemer aan en beïnvloeden het milieu waarin we leven."