LUXEMBURG - Als binnenkort ook de Oost-Europese EU-landen euromunten mogen uitgeven, moeten zij aan de 'achterkant' de naam van het land van uitgifte vermelden. Deze regel geldt ook voor de huidige eurolanden die munten met een nieuw ontwerp willen slaan.

Tot nu toe golden slechts twee regels voor de nationale zijde van de munt: er moeten twaalf sterren op staan, en het jaar van uitgifte. De ministers van Financiën van de EU hebben dinsdag besloten daar een paar voorschriften aan toe te voegen.

Naarmate de euro langer in gebruik is, komen er steeds meer buitenlandse geldstukken in de portemonnee. De ministers willen dat de consument gemakkelijk kan zien uit welk land de muntjes afkomstig zijn.

Voorkant

Ze hebben verder vastgelegd dat er een nieuw ontwerp moet komen voor de 'voorkant' van de muntjes vanaf 10 cent. Daarop staat nu een kaart van Europa, maar die is verouderd sinds de uitbreiding van de EU vorig jaar mei met tien landen. De kleinste stukjes van 1, 2 en 5 cent tonen een wereldbol op de voorkant en hoeven dus niet te worden veranderd.