AMSTERDAM - Nederlandse werknemers behoren tot de minst gelukkige van Europa. Eenderde is ontevreden over zijn huidige baan en 45 procent zegt momenteel tevreden te zijn. Alleen de Belgische werknemers scoren slechter. Van hen zegt slechts 35 procent gelukkig te zijn over het werk.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van uitzendconcern Kelly Services. Daarvoor zijn 14.000 Europese werknemers uit twaalf landen ondervraagd, waarvan circa vijfhonderd uit Nederland. Gemiddeld zegt 58 procent van de Europese werknemers tevreden te zijn over het werk.

Scandinavische werknemers blijken het gelukkigst. Ruim tweederde uit Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland is tevreden over het werk. Spanjaarden en Britten lijken met respectievelijk 46 en 47 procent het meest op de Nederlanders.

In Nederland zijn werknemers bij de overheid en in het onderwijs het meest tevreden, terwijl ze in de reisbranche en detailhandel het minst gelukkig zijn. In vergelijking met Europese collega's zijn Nederlanders vooral negatiever over scholings- en ontwikkelingsmogelijkheden. Hier zijn werknemers wel weer positiever over zorgvoorzieningen, de bedrijfscultuur en werkdruk.