DEN HAAG - Voorzitter G. Doornbos vertrekt bij LTO Nederland. Dat maakte de landbouworganisatie dinsdag bekend. In september legt hij na tien jaar zijn functie neer. Hij leidde de organisatie sinds de oprichting in 1995.

Op dit moment rommelt het binnen LTO Nederland. De zuidelijke tak van de organisatie ZLTO stapte vorige maand uit de landelijke koepel. Ook LTO Noord ziet inmiddels geen toekomst in LTO Nederland in zijn huidige vorm. Doornbos verwees dinsdag zelf bij de aankondiging van zijn opstappen naar deze ontwikkelingen.

Nieuwe gezichten

Buiten de landbouworganisatie liggen de kaarten ook anders dan bij zijn aantreden. Doornbos noemt de discussies die nu gaande zijn over het voortbestaan van de productschappen en het ministerie van Landbouw. De agrarische sector en de voedselverwerkende industrie maken daarnaast door nieuwe regels en liberalisering van de wereldmarkt ingrijpende veranderingen door. "Kennelijk is het tijd voor nieuwe coalities en daar horen nieuwe gezichten bij", meent de LTO-voorzitter.

Tevredenheid

Bij zijn herbenoeming in 2002 zinspeelde Doornbos al op een vroegtijdig vertrek. Hij kijkt met tevredenheid terug op ruim tien jaar voorzitterschap, waarin hij voor de buitenwacht het gezicht van de Nederlandse land- en tuinbouw werd. LTO staat bij overheid, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de markt op de kaart. "Ik ben blij dat ik daar mijn steentje aan heb mogen bijdragen."

Van de sociale partners is Doornbos na J. Schraven (VNO-NCW), L. de Waal (FNV) en D. Terpstra (CNV) de vierde voorzitter die in korte tijd vertrekt.