RIJSWIJK - Twintig procent van de Nederlandse directeuren heeft een "mental coach". Dat bleek dinsdag uit een onderzoek van het NDC, de belangenvereniging voor directeuren. NDC-Voorzitter W. Hollander zegt verbaasd te zijn over het hoge aantal.

"Het roept twee mogelijke verklaringen op. Of het werk is dermate complex dat de behoefde naar assistentie groeit, of we hebben hier te maken met een stelletje slapjanussen die hulp zoeken. Ik denk aan de eerste uitleg, want de verantwoordelijkheden en druk van aandeelhouders wordt steeds groter."

Psycholoog

Een begeleider voor hoge functionarissen wordt volgens Hollander steeds meer gemeengoed. "Je ziet het ook bij ministers en Kamerleden." De voorzitter denkt bij een "mental coach" aan mensen die ervaring hebben en vertrouwen geven. "Dat kan bijvoorbeeld een gepensioneerde zijn of een psycholoog, maar ook een goede bekende", aldus Hollander.

Het onderzoek, uitgevoerd door KPMG, onder ruim zevenhonderd directeuren leert dat circa eenvijfde van hen professionele begeleiding krijgt in zijn of haar werk. Onder directeuren verstaat het NCD leidinggevenden van bedrijven met minimaal tien werknemers.

Uit de studie blijkt volgens het NCD tevens dat het beeld van de graaiende directeur moet worden bijgesteld. Van de ondervraagden verdient 85 procent tussen de 65.000 en 260.000 euro. Dat is exclusief prestatiegerichte bonussen, waarop bijna driekwart van de NCD-directeuren zegt recht te hebben. Vier van de vijf ondervraagden ziet zijn inkomen hierdoor tot 40 procent per jaar stijgen.