AMSTERDAM - Opnieuw sloten de Europese beurzen donderdag hun handelsdag af met forse verliezen. En opnieuw kelderden de koersen op het Damrak in Amsterdam het meest. De AEX-index van de 25 belangrijkste fondsen eindigde op 391,78 punten, ruim onder de 400 puntengrens en dat was sinds 21 september 2001 niet meer voorgekomen. De slotkoers zakte zelfs door, wat een analist noemde, "het steunpunt van 395".

Het verlies van 18 punten ofwel 4,39 procent was vooral te wijten aan de forse koersval van de banken en verzekeraars.

Volgens een analist vrezen beleggers dat met name ABN Amro flinke voorzieningen moet treffen. De bank heeft, net als Deutsche Bank, leningen uitstaan bij WorldCom en andere Amerikaanse concerns die mede door gesjoemel met hun boeken dreigen failliet te gaan.

Omdat bij de graadmeters van andere Europese beurzen de financiële fondsen minder zwaar wegen dan in Amsterdam bleef het verlies beperkter. Maar ook daar overheerste achterdocht, een groot gebrek aan vertrouwen en somberheid over de koersontwikkeling op Wall Street. De CAC-40 van de beurs in Parijs sloot bijna 4 procent lager; net als de FTSE in Londen. De beurs in Frankfurt, die twee uur later dicht gaat, noteerde 1,5 procent in de min.