MÜNCHEN - Siemens doet zijn mobiele telefoons de deur uit. Het Duitse concern maakte dinsdag bekend de divisie aan het Taiwanese bedrijf BenQ te verkopen.

De divisie, waar 10.000 mensen werken, is al geruime tijd verliesgevend. De eerste drie maanden van dit jaar bedroeg het negatieve saldo 138 miljoen euro. Siemens heeft maandenlang naar een partner voor de activiteiten gezocht. Overleg met onder meer Motorola leverde niets op.

Hoeveel BenQ op tafel legt, is niet bekendgemaakt. De transactie moet nog worden goedgekeurd door de autoriteiten en de aandeelhouders. De afronding vindt naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar plaats.

Kostenpost

De transactie resulteert in een kostenpost van 350 miljoen euro, aldus Siemens. Het Duitse concern koopt tevens voor 50 miljoen euro aan aandelen van BenQ, waarmee het een belang van 2,5 procent krijgt in het Tawainese bedrijf.

Marktleider

Siemens bezette met zijn mobiele telefoons in het eerste kwartaal dit jaar plaats vijf op de wereldmarkt. Het marktaandeel van 5,5 procent was het kleinste sinds 1999. In de eerste drie maanden van vorig jaar bedroeg Siemens' marktaandeel 8 procent. Nokia is met 30,4 procent marktleider.

Banengarantie

Volgens Siemens wil BenQ alle 10.000 werknemers in dienst houden. In Duitsland zelf werken bij de mobiele telefonie van het concern 6000 mensen. Siemens had vorig jaar nog een banengarantie voor de betroffen werknemers gegeven.

BenQ, een afsplitsing van het Acer-concern, kan de merknaam Siemens nog vijf jaar aanhouden. Het bedrijf produceert veel voor andere ondernemingen, onder meer laptops en platte monitoren, en maakt zelf ook mobiele telefoons.

Partner

Siemens had in april zijn activiteiten op het gebied van mobiele en draadloze telefoons in een aparte onderneming ondergebracht om de zoektocht naar een partner te vergemakkelijken. De overeenkomst met BenQ betekent dat het Duitse concern de draadloze telefonie onder eigen hoede houdt.

Siemens is niet het eerste concern dat een ander onderkomen heeft gevonden voorzijn gsm-activiteiten. Vorige maand verkocht het Franse Alcatel zijn mobiele telefonie aan het Chinese TCL. In 2001 vormde het Zweedse Ericsson een gezamenlijke onderneming met het Japanse Sony. In hetzelfde jaar deed Philips de productie van mobieltjes over aan China Electronics Corporation.