ZOETERMEER - De vakbonden organiseren donderdag een 24-uursstaking onder gemeenteambtenaren. De loketten moeten die dag in de meeste gemeenten op slot. Daarnaast staken het openbaar vervoer en de reinigingsdiensten in Amsterdam en Utrecht. Ook het openbaar vervoer in Rotterdam zal een deel van de dag stil liggen. Brandweer en ambulancediensten draaien in heel het land zondagsdiensten. De actie begint donderdag om 0.00 uur en duurt tot donderdagavond 24.00 uur.

Gemeenteambtenaren in Nederland voeren al enige tijd actie om hun ongenoegen te uiten over de vastgelopen CAO-onderhandelingen. Eind april liepen de onderhandelingen na een jaar uiteindelijk stuk op de looneis en het zogenoemde functioneel leeftijdsontslag (FLO).

Chantage

Volgens deze regeling moeten mensen met lichamelijk zwaar werk, zoals brandweerlieden en ambulancebroeders, tussen hun 55e en 60e verplicht met pensioen. Volgens de bonden maakt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zich schuldig aan chantage door te eisen dat de regeling in een nieuwe CAO wordt afgeschaft.

De VNG stelt dat het functioneel leeftijdsontslag volgend jaar verboden is op grond van de wet leeftijdsdiscriminatie. ,,Van gemeenten mag niet verwacht worden dat ze in strijd met de wet handelen'', aldus de VNG.

De vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak hebben alle 190.000 gemeenteambtenaren opgeroepen om donderdag naar het Museumplein in Amsterdam te komen voor een manifestatie. Rond het middaguur geeft FNV-voorzitter Jongerius daar een toespraak. Er staan ook toespraken van andere bondsbestuurders en een optreden van een dj op het programma.

Museumplein

De bonden verwachten minimaal 10.000 actievoerders op het Museumplein. Ze hebben inmiddels 150 bussen geregeld die de betogers naar de hoofdstad moeten brengen. Volgens een woordvoerder van Abvakabo FNV is het deze dagen niet eenvoudig om aan bussen te komen, onder meer doordat scholen in deze periode massaal schoolreisjes organiseren.