De Europese Commissie wil 1,2 miljoen euro vrijmaken om 450 ontslagen medewerkers uit de Nederlandse financiële sector te helpen bij de overgang naar een nieuwe baan.

Het gaat om ontslagen in Friesland, Drenthe en Overijssel, drie regio's die last hebben van veel werkloosheid. Het geld is afkomstig uit het Europees fonds voor aanpassing aan globalisering (EFG). De steun moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Europese Raad.

Nederland heeft de EU-steun zelf aangevraagd, na het ontslag van 1.324 medewerkers bij twintig banken in het noordoosten van het land, als gevolg van de financiële crisis.

De Europese Commissie benadrukt dat met het geld de oud-medewerkers geholpen worden en niet de banken.

50-plussers

Het geld zou gaan naar de 450 medewerkers die dat het hardste nodig hebben: 50-plussers en administratief medewerkers die bijscholing nodig hebben.

"De overgang naar een nieuwe baan kan moeilijk zijn en de werknemers in de sector financiële dienstverlening in deze specifieke regio's in Nederland zijn hard getroffen", zegt Eurocommissaris Marianne Thyssen (Werkgelegenheid en Sociale Zaken).

Minder kantoren

De financiële sector in Nederland heeft het al jaren moeilijk. Niet alleen vanwege de financiële crisis, maar ook door de digitalisering. Veel bankkantoren verdwijnen: in de periode 2004-2014 zijn bij ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS Reaal 1.501 bankfilialen verdwenen, bleek uit eerder onderzoek.

Begin dit jaar kondigde ABN AMRO bovendien aan driehonderd banen te verhuizen van het klantencontactcenter in Zwolle naar Nijmegen, Breda of Amsterdam.