Microsoft-oprichter Bill Gates en de voormalige Estée Lauder-topman Leonard Lauder investeren 30 miljoen dollar in onderzoek naar alzheimer.

De miljardairs steken het geld in de Diagnostics Accelerator, een programma dat onderzoekers financieel ondersteunt.

Volgens het Amerikaanse Time Magazine investeerde Gates vorig jaar al 100 miljoen dollar in onderzoek naar alzheimer. Het is de meest voorkomende vorm van dementie. Wereldwijd lijden zo'n 50 miljoen mensen aan de ziekte, onder wie de 92-jarige vader van Gates.

De Diagnostics Accelerator is onderdeel van de Alzheimer's Drug Discovery Foundation (ADDF), een goed doel opgericht door Lauder.

De miljardairs vertellen aan persbureau Reuters dat dit fonds ook gesteund wordt door bekende filantropen als de familie Dolby en de Charles and Helen Schwab Foundation.

Risicovollere projecten

De filantropische organisatie investeert in risicovollere projecten die niet per se commercieel interessant zijn. Dit benadrukken de investeerders, omdat grote medicijnfabrikanten de laatste tijd juist minder geld steken in onderzoek naar alzheimer. Het onderzoek levert volgens de makers te weinig resultaat op.

De onderzoekers van de Diagnostics Accelerator gaan op zoek naar de aanwijzingen dat iemand alzheimer krijgt, voordat er symptomen zijn.

Howard Fillit van ADDF zegt tegen Time Magazine dat hij denk dat zo'n alzheimertest een flinke impuls kan geven aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.