LAREN - De nieuwe zender van mediaondernemer John de Mol krijgt in plaats van 'Tien' de naam 'Talpa', meldde een woordvoerder maandag. Dit nadat de rechter verleden week bepaalde dat de naam Tien niet mag worden gebruikt omdat die te veel zou lijken op TV 10. De rechten op die naam liggen bij SBS.

Talpa, wat Latijn voor is 'Mol', is nu naam van het investeringsbedrijf van John de Mol. Via dat investeringsvehikel regelt hij onder meer zijn radiowerkzaamheden (Radio 10 Gold en Radio 538) en zijn belang in het multimediale bedrijf Versatel.

Next best

Liever had hij zijn televisiezender een andere naam dan Talpa gegeven, om het verschil tussen de verschillende bedrijven aan te geven. Toch laat het Talpa-management maandag weten dat de naam Talpa altijd al 'next best' was op de lijst die intern circuleerde.

Onverteerbaar

De Mol en de zijnen vindt het nog steeds onverteerbaar dat de rechter in kort geding de naam Tien afkeurde. In een bodemprocedure probeert Talpa daarom gelijk te krijgen. Ronald Goes, algemeen directeur van Talpa TV, zegt maandag echter ook heel goed uit de voeten te kunnen met de naam Talpa. "Het lijkt me bijna overbodig nog te zeggen dat aan de inhoud van onze televisieplannen natuurlijk helemaal niets verandert."

Paniek

Afgelopen donderdag na de bekendmaking van het vonnis was er wel paniek in de tent en gingen de raadsmannen van Talpa en SBS Broadcasting (SBS6, Net5 en Veronica) om tafel zitten om een oplossing te zoeken. Volgens een Talpa-woordvoerder zou SBS toen gezegd hebben dat ze bereid waren de naam Tien voor 5 miljoen euro te verkopen aan Talpa. De Mol ging daar niet op in. SBS weigert te zeggen of die lezing van Talpa klopt of niet.

De tv-zender Talpa presenteert zich op maandag 27 juni in Hilversum aan de advertentiewereld en de pers.