PARIJS - De Franse overheid wil weer een deel van France Télécom verkopen. Het ministerie van Financiën in Parijs liet dit weekeinde weten 6 procent van de aandelen van het telecomconcern te zullen verkopen. Bij grote belangstelling kan dat 8 procent worden.

Vorig jaar september verkocht de overheid 10 procent van de aandelen, waardoor het staatsbelang in het concern onder 50 procent kwam. De stukken die nu van de hand worden gedaan, komen terecht bij institutionele beleggers. Het staatsbelang bedraagt dan nog 33 à 35 procent.

Deelbelangen

De staat zal op de middellange termijn een belangrijke aandeelhouder blijven, aldus de verklaring van het Franse ministerie. De mededelingen kwamen een dag nadat de periode was afgelopen die de regering had aangehouden om geen deelbelangen in France Télécom te verkopen.

Maandagmorgen besloot Euronext, het bestuur van de beurs in Parijs, de handel in aandelen France Télécom op te schorten. Om 11.00 uur werd de handel hervat op een koers van 22,48 euro. Dat is 1,75 procent lager dan de 22,88 euro waarop het aandeel vrijdag sloot.

Schatkist

Analisten schatten dat de overheid de stukken voor 22,50 à 22,85 euro verkoopt. Gezien het aantal stukken, 152 miljoen danwel ruim 198 miljoen, kan de transactie de schatkist ongeveer 3,9 miljard euro opleveren.

De overheid begon met de privatisering van het staatsbedrijf in 1997. Toen verkocht de staat 25 procent van de aandelen. In november 1998 deed de staat 12 procent van de hand. Daarna volgden enkele kleinere stappen.