Damrak duikt onder 400-puntengrens (video)

AMSTERDAM - De effectenbeurzen zakken steeds verder weg. Donderdag noteerde de AEX-index in Amsterdam tegen het einde van de ochtend een stand van 400,70 punten. Dat is een daling van 9,07 punten, ofwel 2,2 procent. De neergang had vooral te maken met het koersverloop van Wall Street een dag eerder, waar de Dow-Jonesindex procent moest inleveren. De AEX zakte even onder de 400 punten-grens.


Bekijk video

Voor veel beleggers is de grote vraag wanneer de bodem is bereikt. Volgens een handelaar is het leed voor de donderdag wel geleden. "De futures in de Verenigde Staten staan op een plus. Dit betekent meestal dat de beurs daar hoger gaat openen. Maar als er weer een boekhoudprobleem boven komt drijven, is het met die winst weer snel gegaan. Het is onrustig."

Volgens de beursman is het allerminst zeker dat de beurs het dieptepunt bereikt heeft. "Het zou me niet verbazen als de beurs in de komende weken verder onderuit gaat. Het kan alle kanten op. Winsten verdampen even snel als ze worden gemaakt."

Het waren donderdag vooral de financiële waarden die flink terug moesten. Beleggers reageerden daarmee op geruchten dat Deutsche Bank een extra voorziening moet treffen van 200 miljoen dollar wegens een naderend bankroet van het Amerikaanse telecombedrijf Worldcom. Gevreesd wordt voor meer stroppen bij de grote 'financials'. Enkele zakenbanken besloten alvast een verkoopadvies te geven voor Axa, Münchener Rück en Swiss Re.

In Amsterdam noteerde ABN Amro een koersdaling van 5 procent op ,75 euro. Zwaargewicht ING gleed 3,7 procent terug naar 23,59 euro en Fortis stond op een verlies van 2,1 procent op 19,66 euro.

In de rest van Europa stonden ook grote verliezen op de koersborden. Londen zakte 2 procent, Frankfurt 0,9 procent. In Parijs ging de belangrijkste index 1,7 procent onderuit.

Euro

De euro kostte tegen het middaguur 0,9850 dollar, iets minder dan de 0,9875 van woensdag. In pond sterling bleef de koers staan op 0,6385 pond.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie