Kaderleden van de FNV zijn niet tevreden met het recent gesloten cao-akkoord in het streekvervoer. Zij noemen het akkoord in een brief "waardeloos".

In de brief van 45 kaderleden aan het bestuur van de vakbond, die in handen is van dagblad Trouw, schrijven de leden dat ze "negen dagen voor noppes hebben gestaakt". 

De chauffeurs noemen het akkoord "ver beneden peil". Volgens de chauffeurs is de werkdruk het grootste probleem. Een van de eisen voor het nieuwe cao-akkoord was vijf minuten pauze na elke 2,5 uur rijden.

In het akkoord is die pauze vervangen door "een onderbreking". Maar volgens de kaderleden is dit een onduidelijke formulering: "Dertig seconden kan ook een onderbreking zijn."

De kaderleden zeggen geen vertrouwen meer te hebben in hoofdbestuurder Zakaria Boufangacha, coördinator arbeidsvoorwaarden in het FNV-bestuur. Ze eisen dat Boufangacha met onmiddellijke ingang uit zijn functie wordt gezet, vanwege een "schandalig vertoon van onbekwaamheid, arrogantie en respectloos gedrag".

Solistisch

Eerder hebben de kaderleden al het vertrouwen opgezegd in Paula Verhoef, de FNV-onderhandelaar in het streekvervoer. Verhoef zou solistisch optreden en in het geheim een cao-akkoord met de werkgevers hebben gesloten, terwijl de kaderleden nog een stakingsdag aan het voorbereiden waren. 

Verhoef liet in een reactie aan Trouw weten het niet met de kritiek eens te zijn. Volgens haar zijn de kaderleden wel op de juiste manier ingelicht. Boufangacha was volgens de krant niet bereikbaar voor commentaar.

Stemmen

Begin deze maand werd een nieuw cao-akkoord gesloten in het streekvervoer. In de nieuwe cao staat onder meer dat chauffeurs een loonsverhoging krijgen van gemiddeld 3 procent per jaar. Het gaat om een verhoging van in totaal 7,5 procent. Ook ontvangen ze eenmalig 650 euro.

Verder is afgesproken dat minimaal 82,5 procent van alle diensten een onderbreking heeft binnen 2,5 uur arbeidstijd. Maximaal 17,5 procent van de diensten heeft een onderbreking binnen drie uur arbeidstijd.

De FNV rekent er ondanks de onrust op dat een groot deel van de leden instemt met de nieuwe cao. ''In totaal achtduizend leden mogen van 19 juli tot 2 augustus hun stem uitbrengen. De geluiden die we horen uit de achterban zijn positief. We gaan ervan uit dat we de ruime meerderheid van de stemmen die we nodig hebben zullen halen'', aldus een woordvoerder.

Stakingen

De onderhandelingen voor een nieuw cao-akkoord in het streekvervoer hebben lang geduurd. Tijdens de onderhandelingen hebben buschauffeurs in totaal negen dagen gestaakt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!