AMSTERDAM - Automobilisten die in een Opel Kadett rondrijden lopen het grootste risico hun auto kwijt te raken aan een dief. Ook liefhebbers van Mercedessen zijn vaak de klos. Eigenaren van een Citroën of een Daihatsu lopen relatief weinig risico, zo blijkt uit cijfers die de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (STAVC) donderdag naar buiten heeft gebracht.

Jongeren stelen vaak Kadettjes om er voor de lol mee rond te racen, zo liet een woordvoerder van de STAVC weten. Behalve bij joyriders, is de Kadett ook populair onder gelegenheidsdieven. Die stelen een auto om bijvoorbeeld een beroving te plegen. Voordeel van deze twee groepen criminelen is dat ze de auto al of niet beschadigd weer achterlaten. Daardoor komen negen van de tien gestolen Kadettjes weer boven water.

Eigenaren van verschillende types Mercedessen moeten vooral beducht zijn voor de professionele autodieven, die gestolen auto's verhandelen of ombouwen. Daardoor keert slechts een op de vier gestolen Mercedessen terug bij de rechtmatige eigenaar.