Een jury in het Amerikaanse St. Louis heeft geoordeeld dat farmacie- en cosmeticabedrijf Johnson & Johnson een schadevergoeding van 4 miljard euro moet betalen. 22 vrouwen hadden een zaak tegen het bedrijf aangespannen, omdat ze eierstokkanker van talkpoeder van het bedrijf gekregen zouden hebben.

Volgens de vrouwen zou er asbest in het talkpoeder zitten. Zij zouden jarenlang babypoeder en andere producten met talk gebruikt hebben. De vrouwen stellen dat het bedrijf al sinds de jaren negentig wist dat er asbest in de producten zit, maar dat het consumenten nooit gewaarschuwd heeft.

Het bedrag van 4 miljard euro wordt opgedeeld in een schadevergoeding van 470 miljoen euro en een boete van ruim 3,5 miljard euro. Johnson & Johnson heeft aangegeven tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Het bedrijf is op dit moment verwikkeld in negenduizend rechtszaken over het talkpoeder. Vorig jaar moest het bedrijf in een soortelijke zaak 417 miljoen dollar betalen. Johnson & Johnson ging toen met succes in beroep.

In 2009 deed de Amerikaanse voedsel- en medicijnenwaakhond onderzoek naar het talkpoeder van Johnson & Johnson. Toen werd vastgesteld dat er geen asbest in de producten zat.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!